Worteltjeskoek

Een koekje waar je mooi van wordt!

Eet jezelf lekker bruin! En slank ook nog!

Hoezo? Nou door de wortel (Caroteen) die zorgt voor een sneller bruiningsproces (lekker voor als het zonnetje schijnt) en tevens bevat het vitamine A, goed voor je ogen. Vitamine A is ook nog eens goed voor de huid, botten, tanden en het haar, maar ook voor de groei.
De havermout zorgt natuurlijk voor een goede stoelgang…
Als je kind geen groente lust, is dit “gezonde” koekje wellicht een
kleine stap in de goede richting…

Mijn moeder deed de boodschapjes, dus dat was ff lekker makkelijk!

Ingredienten:
1 1/4 dl Olijf olie
120 gram bloem
2 1/2 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel zout
1/2 gemalen kaneel
1/4 theelepel gemalen kruidnagel
110 gram havermout
1 ei
1 theelepel vanille extract
1 zakje vanille suiker
200 gram gele basterd suiker
225 gram geraspte wortel
120 gram (gewelde, dus in heet water leggen na het afwegen) rozijnen
Bereiding:
Verwarm je oven even van te voren (bij een combi kan dit bijna 5 minuutjes vooraf)
op 200 graden.
Vet een bakplaat in of gebruik bakpapier (aan te raden).
Vermeng in een kom de bloem, bakpoeder, zout, kaneel en kruidnagelpoeder. Doe er ook je havermout doorheen (dus droge delen).

Hier een beetje stap voor stap idee…

Roer in een andere kom de olie, het extract, het ei en de suiker doorelkaar.
Doe nu in de grote kom waar je je natte delen in hebt, de droge delen stap voor stap (2 eetlepels) erdoor heen mengen.
Schil je wortel niet te vroeg dus na het mengen van je delen. Want er komt vocht vanaf wat je deeg te nat kan maken.
Na het schillen raspen we deze fijn (liefst ook met een fijne rasp).
En mengen dit vervolgens bij de rest.

Het raspen, maak eerst de wortel schoon met een dunschiller, mesje kan ook. Dan raspen!

De rozijnen even afgieten en beetje droog rollen in een theedoek of keukenpapier.
En doe ze er bij! Schep het geheel goed door.
TIP: Is je deeg te nat, dit komt door de wortel, dan kun je er nog wat
extra havermout of bloem bij doen.
Schep nu met twee lepeltjes er kleine bergjes van op je bakpapier. Deze heb ik op een bakplaat gelegd. Als die vol is zetten we het in de oven en bakken dit op 180 graden en 15 minuten (midden oven of combimagenetron).
Na het bakken koelen we ze even af (2 minuutjes rusten) en vervolgens scheppen we ze met een spatel of kaasschaaf er vanaf en leggen ze op een rooster om goed uit te dampen!
Nu kun je de andere helft van je deeg weer gebruiken en bergjes scheppen op je bakplaat.
Heb je geen zin meer, geen nood, je kunt dit deeg ook invriezen.
Rol er dan een worst van (in folie) en dan kun je de volgende keer makkelijk plakjes snijden!
Na het afkoelen zijn dan je heerlijke en gezonde koekjes klaar!
Eet smakelijk!

2 thoughts on “Worteltjeskoek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s