Hooikoorts

Niesen, proesten, hoesten…

3MegaCam

Plaatje komt van internet!

Vijftien tot twintig procent van de Nederlanders heeft last van een pollenallergie.
Helaas is HOOIKOORTS zoals dat in de volksmond heet nog niet te genezen.
Het is tenslotte ook voor ons patiënten elke keer weer een gevecht tegen deze indringers.
Moe, lusteloos, slap, ademnood, kapotte neus, schrale keel, jeuk… noem het maar op. Daar moet je lijf elke keer weer mee in gevecht.

Mijn lijf is in gevecht

Helaas ben ik zelf ook een patiënt en weet als geen ander dat het gewoon zwaar is om de maanden dat de pollen in de lucht zitten te doorstaan.
Met vier jaar werd er bij mij al een constatering gedaan.
Echter de testen durfden ze toen nog niet te doen (ik was als de dood voor de krasjes in mijn rug).
Dus die hebben ze bevestigd met een bloedproef, snotafname ed.
Maar echt zeker konden ze pas zijn met de krasjes, waar een beetje stof in mijn huid werd gebracht om zo de reactie erop af te lezen.
Klinkt heel bizar, maar toen was het nog allemaal net even anders.

Ik kan me er zelf niet veel meer van herinneren, mijn jeugd was al hectisch en dan nog vaak ziek.
Weet dat ik vaak voor het raam zat te kijken naar andere kinderen die naar school gingen of buiten waren aan het spelen.
Ik moest binnen blijven, was vaak ook heel zwak.

Mijn allergie werd met de jaren erger.
Kon ik eerst nog wel fruit eten, opeens kreeg ik jeuk van appels.
Terwijl de doktoren vastberaden waren dat dit met de pubertijd wel over moest gaan.
Wisten hun veel.

Ondertussen ben ik er 46 mee geworden (om lang verhaal kort te maken).
En nog steeds is het een hel om weer te doorstaan.

IMG_20130427_092050

Mijn gezicht zwelt op, mijn neus rood, moe, kapotte lippen… zo herkenbaar denk ik voor hen die er ook onder lijden.

Mijn oma kreeg pas last op haar 80-ste. Hooikoorts kan zomaar opdoemen.

Hoe krijg je hooikoorts?
Hooikoorts is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam op grassen, planten en bomen, de pollen. De overgevoeligheid voor stuifmeel ontstaat doordat het afweermechanisme van het lichaam in de war is. Door de allergische reactie komt er een stof vrij (histamine), waardoor hooikoortsklachten ( zoals een loopneus, verstopte neus of jeukende ogen) optreden.
De naam hooikoorts is bedacht door Dr. John Bostock, een Engelse dokter. Het viel hem op dat klachten van hooikoorts dus gelijk vielen met de hooitijd.

De slijmvliezen zijn de bron als het gaat om te bepalen bij wie hooikoorts erger is. Wanneer de slijmvliezen door bijvoorbeeld veel snuiten geïrriteerd zijn is de kans hoger om last van hooikoorts te krijgen.
Ook afhankelijk van het soort pollen natuurlijk, maar als je slijmvliezen al geiiriteerd zijn heb je meer kans.
En zo kan ik nog een hele lijst opsommen over feiten van hooikoorts, maar daar heb je google voor en kun je zelf ook naar op zoek gaan.

Hooikoorts

Medicatie

In mijn jeugd heb ik heel wat pillen geslikt, de ene viezer dan de ander.
Korte tijd, elke keer weer… tja je word er weer immuun voor.
Spuiten gehad, die mochten maar 3 jaar en daarna was het helaas pindakaas!

Al met al heb ik geleerd dat het medicijn dat je slikt, bij je moet passen.
Zo heeft de een baat bij Allerfree, de ander zweert bij Prevalin.
Tegenwoordig zijn er zoveel middeltjes te krijgen (eigenlijk allemaal wel het zelfde doel, stoppen van de prikkels).
En dus raad ik je aan om even hier te kijken
APOTHEEK

Mijn hulpje in de strijd is tot nu toe nog steeds Loratadine
Je word er wat suffer van, maar met ADHD ben ik dan eigenlijk normaal!
Het helpt mij ook voor de jeuk (bijvoorbeeld in de tuin gewerkt heb en de takken een zwelling op mijn huid achter laten).

Mijn leven is soms kut!

Het leven met een allergie is soms erg vervelend, het belemmerd je in levensvreugdes.
Zo is een huisdier hier gewenst, maar niet aan te raden.
De haren en huidschilfers daar kan ik niet tegen.
Het naar popconcerten gaan in de buitenlucht, superleuk, maar helaas!
Het hebben van vloerbedekking, nee dank u!
Maar ook bepaalde make-up geeft irritatie (bijv als er wol in zit!)
En op de operatie tafel? Uhm dokter trekt u maar uw latex uit, want helaas ik kan hier niet tegen (kiwi en banaan reacties op hebt, heb je ook een latex allergie)

Okay, je zult me dus nooit in een latex-stoeipakje zien (jammer he?)

Mijn hoofd ziet er soms uit of ik altijd huil…

Hooikoorts2

Maar het heeft ook een voordeel, mijn huid blijft jong! Doordat ik niet veel in de zon kom,…

Elk nadeel heeft een voordeel!

Wellicht een mooie tip is om je te abonneren op Air-Magazine!
Adembenemend mooi online lifestylemagazine voor vrouwen met een longaandoening,allergie, voedselintolerantie of eczeem.

Ik ben in ieder geval fan!

En vergeet de pollenkalender niet, er is ook een handige app, klik HIER!

Mocht je na het lezen van dit artikel meer willen weten of vermoed je dat je zelf ook hooikoorts hebt. Ga even bij de huisarts langs en laat een testje doen!

Son

21 thoughts on “Hooikoorts

 1. Bij mij is het begonnen rond mijn 18de. Toen nog geen idee, maar later besefde ik mij dat dat zo was. Toen nog af en toe last en nu als ik mijn medicijnen vergeet in te nemen heb ik gelijk jeukende/branderige ogen, volle neus, niezen, keelpijn en soms zelfs benauwig. Aparte is dat ik mijn vriend leerde kennen ik dus een beetje last had en hij echt megaveel last en ondertussen is het dus andersom. Hij heeft bijna geen last meer en iknu dus wel. Het kan dus ook minder worden in de loop der jaren. Balen dat je er steeds meer allergien bij krijgt zeg! Ikzelf heb dat soms met tomaten en dan vooral rauwe tomaten in de zomer. Krijg ik last van mijn tong en keel. Heel apart.

  • Welkom bij de club. Gelukkig heeft mijn man in lichte mate er last van, maar mijn twee jongens zijn dit jaar ook de klos. Beide heb ik ook mijn pillen gegeven. Gelukkig helpt het.
   Het zou door borstvoeding niet zo zijn, maar tja… Wetenschap is nooit 100%.

 2. Dit is zzzoooo herkenbaar! De hel die hooikoorts heet bah. Ik heb dab gelukkig geen last van fruit enzo maar ben wel heel benauwd en nou ja… eigenlijk de rest wat je beschrijft.
  Begin van dit jaar ben ik begonnen met immunotherapie. Iedere dag voor de komende 3 tot 5 jaar neem ik medicatie waar een stukje pol in zit. Met een beetje gelukt werkt dit en wordt het minder. Met een beetje pech doet het niks…

  Een paar weken terug hoorde ik dat ze de oorzaak van hooikoorts ontdekt hebben. Iets met eiwit. Over een paar jaar hopen ze een medicijn uit te brengen waardoor we genezen kunnen worden! That sounds goooood!!!
  Sterkte er weer mee…

  • Eiwit? Okay… Hier was ik nog niet van op de hoogte. Een tekort van in je lijf neem ik aan… Maar ik wacht de toeters en slingers nog ff af.
   Die immunotherapie hebben ze mij ook voorgesteld, echter kon dit niet door de kuur die ik 3 jaar heb ondergaan.
   Al met al, blijft het zoeken…

  • Ik heb daar ook vaag iets van meegekregen dat ze waarschijnlijk achter iets gekomen zijn wat het kan oplossen. Zou fijn zijn! En dat was dan ook voor sommige andere allergien dacht ik zoals huisstofmijt.

 3. Herkenbaar, voor mijn man, die heeft ook extreme hooikoorts elk jaar lijkt het erger te worden, ook is hij allergisch voor meloen, als hij dat eet krijgt hij allemaal blaren in zijn mond brrr. zelf heb ik 1 x in de 3 jaar hooi koorts heel apart en gelukkig een lichte versie

 4. O en heb vaak hoofdpijn/ beginnende bijholteonstekingen. Ik neem dan cinuforce tabletten van a vogel en dat lost het probleem gelukkig aardig snel op. Cinuforce laat de holtes slinken waardoor het minder verstopt raakt.

   • Daarom deelde ik het ook. Ik heb er wat aan en misschien iemand anders ook 🙂 o en op de verpakking staat 3x daags 2 tabletjes, maar dat mag ook 4x daags 2 vertelde de mevrouw die ik aan de lijn kreeg toen ik de vogel klantenservice belde. Ik doe dan bij opstaan, voor de lunch, voor het diner en voor het slapen innemen.

 5. Oh moppie! Jij hebt het wel heel heftig. Ik loop er ook al sinds mijn 2e mee rond. Oh ja die krasjes, nou ons mam zij niet zeuren op je tanden bijten en achteraf een snoepje. Hihi ja zo kreeg ze mij zo gek. Hihi maar ooooh die jeuk! Damn…. grrr ik heb soms de neiging om mijn ogen uit te krabbelen. Maar zo opgezet als jij dat wordt ik niet, ik zie er alleen niet uit LOL! Wat ik dit jaar wel erbij heb … hoestbuien ooh die zijn zooo erg. Maar ach ik moet er maar mee leven. Mijn huisarts is van mening dat het niets voorstelt. ‘Je hoest toch altijd’ zei hij… Ja guttegut hoe goed ken je me nu? Ik ben pas 12 jaar patient bij je ….. hmpfff als ik verhuis. Dan is het eerste wat ik doe een andere huisarts zoeken. hihi

  Manlief heeft sinds zijn 50e verjaardag ook hooikoorts… ach arme menneke. IK ben blij dat ik het constant heb. Voor mijn gevoel is dat beter te behappen dan wanneer het ineens op je afkomt.

  Maar ik leef met je mee hoor lieverd! Dikke kus.

 6. Ik heb er ook last van helaas, maar net iets minder extreem dan jij zo te lezen! Die jeuk van de appels klinkt herkenbaar.. vreselijk! Ik heb dit jaar door de hooikoorts ook zo veel last van jeukend tandvlees (weet niet hoe ik het anders moet omschrijven!) ik word er gek van! Gelukkig helpen de goedkope Aldi tabletten voor mij goed!

 7. Ook ik ken deze ellende, al is het in een andere mate dan jij……je blijft zoeken naar iets wat perfect helpt, maar volgens mij moeten ze dat nog uit vinden. Heb nu speciale druppels van de KNO arts, helpen een beetje…..Met kiwi heb ik ook veel last, dan gaat mijn keel dicht zitten….. Zo kunnen we met elkaar ene gigantische lijst maken van de ellende die dit geeft. Hoop echt dat ze vinden waar het door komt én dat ze er aan kunnen doen….als dat pilletje er is, mag jij van mij de eerste Son

 8. Wat ellendig! Tja, als ik hoor dat je op hoge leeftijd nog getroffen kan worden door hooikoorts, word ik wel een beetje zenuwachtig. Veel familieleden hebben het en ik heb me altijd gelukkig geprezen dat het mij had overgeslagen.
  Vreselijk dat je de mooiste dagen dus helemaal aan je voorbij moet laten gaan!

 9. Oh wat vervelend voor je Son , ik maak het met mijn kids ook mee.De oudste kreeg het pas op latere leeftijd , rond haar 18e maar mega heftig dat wel.
  De jongste vanaf zijn geboorte en heel heftig, werd ik gebeld of ik hem van school kon halen want een helft van zijn gezicht was opgezwollen net een boksbal, boompollen allergie, bomen bij school. Gebeld van een kookfeestje, hij had een opgezwollen gezicht, oog zat helemaal dicht, of hij met spoed naar het ziekenhuis moest, wat ik ook heb gedaan toen hij thuis kwam, aardappels geschild op dat feestje. De hooikoorts is mee te leven voor hem nu maar de voedselallergie blijft,bijna voor alles allergisch soja fruit pinda’s tarwe noem maar op, ach ja hij is wel een gelukkig mens dat acheelt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s