Pastinaak koekjes | Pastikoekie eigen recept

Pastinaak?
Dat ken ik niet?

Vanaf vandaag dus wel.
Ik heb een beetje zitten prakkedenken en wilde eens wat anders doen met de Pastinaak die ik recent bij de Lidl kocht.

Foto is eigendom van Tuinadvies.nl

Vroeger was pastinaak een zeer geliefde groente, het is een voorganger van onze winterwortel. Tegenwoordig rekenen we de pastinaak tot de ‘vergeten groenten’ want bijna niemand kent de pastinaak nog. Het is een lange ivoorkleurige wortel die wel 300 gram per stuk kan wegen. De smaak is intens, aromatisch en enigszins zoet en ligt tussen de smaak van wortel en knolselderij in, volgens sommigen heeft ook iets van anijs in de smaak. Pastinaak kan rauw, gestoofd en gekookt gegeten worden.

Lees meer over de Pastinaak

Pastikoekie

Ik heb ze maar zo genoemd, klinkt wel leuk, ook voor kinderen.
Want nu kun je ze iets lekkers en tevens groente voorschotelen.

Dit recept heb ik in het verleden wel eens gepost op mijn oude blog.
Echter ik heb de kruidnagel en de rozijnen weggelaten.

Vervang nu de geraspte wortel door de Pastinaak.

Ingredienten:
1 1/4 dl Olijf olie
120 gram bloem
2 1/2 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel zout
1/2 gemalen kaneel
110 gram havermout
1 ei
1 theelepel vanille extract
1 zakje vanille suiker
200 gram gele basterd suiker
225 gram geraspte wortel
Bereiding:
Verwarm je oven even van te voren (bij een combi kan dit bijna 5 minuutjes vooraf)
op 200 graden.
Vet een bakplaat in of gebruik bakpapier (aan te raden).
Vermeng in een kom de bloem, bakpoeder, zout, kaneel en kruidnagelpoeder. Doe er ook je havermout doorheen (dus droge delen).
Hier een beetje stap voor stap idee…
Roer in een andere kom de olie, het extract, het ei en de suiker doorelkaar.
Doe nu in de grote kom waar je je natte delen in hebt, de droge delen stap voor stap (2 eetlepels) erdoor heen mengen.
De pastinaak kan wel gewoon wat eerder geschild en geraspt worden (bij wortel kan het te nat worden).
Na het schillen raspen we deze fijn (liefst ook met een fijne rasp).
En mengen dit vervolgens bij de rest.
TIP: Is je deeg te nat, dit komt door de wortel, dan kun je er nog wat
extra havermout of bloem bij doen.
Schep nu met twee lepeltjes er kleine bergjes van op je bakpapier. Deze heb ik op een bakplaat gelegd. Als die vol is zetten we het in de oven en bakken dit op 180 graden en 15 minuten (midden oven of combimagenetron).
Na het bakken koelen we ze even af (2 minuutjes rusten) en vervolgens scheppen we ze met een spatel of kaasschaaf er vanaf en leggen ze op een rooster om goed uit te dampen!

kwaliteit is van tablet foto niet al te best, excuus.

Nu kun je de andere helft van je deeg weer gebruiken en bergjes scheppen op je bakplaat.
Heb je geen zin meer, geen nood, je kunt dit deeg ook invriezen.
Rol er dan een worst van (in folie) en dan kun je de volgende keer makkelijk plakjes snijden!
Koekjes-1
Na het afkoelen zijn dan je heerlijke en gezonde koekjes klaar!
Eet smakelijk!

Handtekening
PS: Voor mensen met allergenen of andere voedingsziektes hier zit geen kleurstof in.

7 thoughts on “Pastinaak koekjes | Pastikoekie eigen recept

  1. Dat ziet er erg lekker uit en het is leuk om met een groente koekjes te bakken. Zelf kan ik deze niet maken want ik kan niet raspen,maar ga dit wel een keer aan een vriendin vragen om dit samen te gaan doen. Al moet ik wel oppassen met de suiker, maar wie weet vervang ik dat wel 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s